Dreams are renewable. No matter what our age or condition, there are still untapped possibilities within us and new beauty waiting to be born.

-Dale Turner-

Tuesday, August 7, 2012

Zakat Fitrah

Alhamdulillah, bersua lagi kita...ok hari ni saya nak share serba sedikit mengenai Zakat Fitrah, yelah bersempena dengan bulan Ramadhan yang mulia ni kita umat Islam diwajibkan membayar zakat fitrah bg yang mampu la.

ok, ni saya kongsikan apa yabg dimaksudkan dengan zakat fitrah, selamat membaca!


Zakat fitrah dikenali juga sebagai zakat badan, zakat puasa, zakat Ramadan, dan zakat Fitri kerana masa untuk menyempurnakannya adalah pada akhir Ramadan dan menjelang Hari Raya Aidilfitri. Zakat fitrah adalah sebagai penyuci orang yang berpuasa daripada melakukan perbuatan keji dan buruk juga untuk dijadikan sumber keperluan orang asnaf ketika 1 Syawal(siang & malam).

Kadar Fitrah

Kadar fitrah ialah satu gantang Baghdad bersamaan 2.3kg beras atau senilai dengannya (ijtihad).

Syarat Zakat Fitrah

1) Islam

2) Mempunyai sesuatu (makanan, harta, atau wang) yang lebih daripada keperluan diri sendiri dan keperluan orang yang ditanggung nafkahnya untuk satu hari siang dan malam Hari Raya itu.

3) Dapat menemui dua masa – akhir Ramadan dan awal Syawal. Orang yang meninggal dunia sebelum terbenam matahari atau anak yang dilahirkan selepas matahari terbenam malam satu Syawal itu tidak wajib fitrah ke atasnya.


Kewajipan zakat fitrah

Ketua keluarga wajib membayar zakat fitrah untuk dirinya dan juga tanggungannya.
Jika salah satu dari tanggungannya meninggal dalam bulan puasa, maka orang itu terlepas daripada membayar zakat fitrah.Waktu mengeluarkan zakat fitrah terbahagi kepada 5:

1) Waktu wajib: Apabila terbenam matahari akhir 30 ramadhan sehingga terbit matahari esoknya.

2) Waktu yang paling afdhal: Sebelum Solat Sunat Hari Raya.

3) Waktu sunat: Sepanjang bulan Ramadhan.

4) Waktu makruh: Selepas solat sunat hari raya sehingga terbenam matahari pada satu Syawal.

5) Waktu haram: Selepas terbenam matahari satu Syawal.

0 comments:

Post a Comment